salvat nasıl getirlir, salavat-ı şerif


Salâvat Nedir?

Salâvat; Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)’i anmak, ona Allah'ın selamını göndermek demektir.

Peygamberimiz (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) salavat getirmenin faziletine çok önem vermiş ve bunu biz müslümanlar için hadislerinde sıklıkla ön plana çıkarmıştır.

  • "Cimri, yanında ismim anıldığı halde bana salât ü selam getirmeyen kimsedir.” (Tirmizî)
  • "Kabrimi bayram yerine çevireceğinize, bana salat ve selam ediniz. Çünkü siz nerede olursanız olun, salat ve selamınız bana ulaşacaktır.”
  • Resulullah (sav) buyurdular ki: "Yeryüzünde Allah'ın seyyah melekleri vardır Onlar ümmetimin selamını (anında) bana tebliğ ederler. "
  • "Bana günlerin en üstününde salat ve selam gönderin. Sizin salatınız ve selamınız bana sunulur."
  • "Peygambere 'Ey Allah’ın elçisi, sen öldükten sonra salat ve selamımız sana nasıl sunulacak?' diye sorulduğunda Peygamberimiz (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) : Allah peygamberlerin naaşlarını çürütmeyi toprağa yasak koymuştur. Demiştir."

Salavat Getirmenin Önemi Nedir?


Salavat getirmek; yani Peygamberimizin (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) adı anıldığında salavat getirmek her Müslümanın büyük bir vefa borcudur. Yukarıda hadiste de belirtildiği gibi, Peygamber Efendizmi (sallallahü Aleyhi ve Sellem) cimri olan bir kimse, yanında ismi anıldığında salavat getirmeyen, bana selam vermeyen kimsedir diyerek bu büyük vefa ve sevap kaynağının önemine vurgu yapmıştır. Ayet-i Kerime’de de Allah (Celle Celâlühü) bu konuda şöyle buyurmuştur: “Allah ve melekleri Peygambere salat eder. Ey iman eden Müslümanlar siz salat edin ve teslimiyet içerisinde selam verin.” Ayet-i Kerime’de Allah’ın Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)’e salat etmesi, ona rahmet etmesi manasına gelir. Meleklerin vepek tabi bizlerin salat etmesi ise rahmet duası anlamına gelir. Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)e rahmet etmek; onun rahmete erişmesinde vesile olmak manasına gelir. Peygamberin rahmete erişmesi ise bizim rahmete erişmemiz demektir.

“Biz seni ümmetin hakkında hoşnut edeceğiz ve asla üzmeyeceğiz.” (Müslim, İman: 346.)

Salavat sayesinde Peygamber ile ümmet arasında iyi ilişkiler kuran bir köprüdür. Ayrıca Peygamberin adı ile bu şekilde yapılan dualarda Yüce Rabbimiz katında kabul bulunan dualardandır.

Salavat Nasıl Getirilir, Çeşitleri Nelerdir?


Birden çok salâvat çeşidi vardır. En güzeli namazlarda tahiyyattan sonra okuduğumuzdur. O da ne kadar okunursa o kadar ecir kaynağı olacağına göre ‘şu kadar’ diye bir sayıya gerek yoktur. Bunun dışında şunlarda denilebilir;
  • Aleyhissalatu vesselam. (Allah'ın salatu selamı onun üzerine olsun.)
  • SallAllahu aleyhi ve sellem. (Allah'u Teala, Ona salatu selam etsin.)
  • Allahümme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed. (Allahım! 'peygamberimiz' Hz. Muhammed'e ve aline 'evladu iyaline' rahmet eyle.)
  • Allahümme salli ala seyyidina muhammedin ve ala ali seyyidina muhammed. (Allahım! Efendimiz, mihmandarımız, rehberimiz Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V)'e, ailesi ve ashabına rahmet eyle ve bereketler ihsan eyle.)
  • Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim. (Ey Allahım! Efendimiz, büyüğümüz Muhammed'e, evladu iyaline, ashabına salatu selam eyle. (Rahmet et, selametlik ver.)

Salavat İle İlgili Hadisler


1) “Kabrimi bayram yerine çevirmeyin. Bana salât ve selâm edin. Çünkü nerede olsanız salât ve selâmınız bana ulaşır.” (Ebû Davud, Menâsik: 97.)

2) “Günlerinizin en üstünü Cuma günüdür. O gün bana çok salât ve selâm getirin. Çünkü sizin salât ve selâmlarınız bana sunulur.”

“Ey Allah’ın Elçisi, sen ölüp de senden bir iz kalmadıktan sonra, salât ve selâmlarımız sana nasıl sunulur?” diye sordular. Peygamberimiz buyurdu ki:

 “Allah, peygamberlerin cesetlerini çürütmeyi toprağa yasaklamıştır.” (Ebû Davud, Salât: 201.)

3) “Ey Allah’ın Elçisi, ben sana çok salâvat getiriyorum. Duamın ne kadarını salâvata ayırayım?” Peygamberimiz

“Dilediğin kadarını” buyurdu. Übeyy yine sordu:

“Dörtte birini ayırayım mı?” Peygamberimiz yine

“Dilediğin kadarını, ama arttırırsan senin için daha iyi olur.” buyurdu.

“Yarısını?”

“Dilediğin kadarını. Ama arttırırsan senin için daha iyi olur.”

“Peki, duamın tamamını salâvata ayırsam?”

“İşte o zaman Allah senin bütün sıkıntılarını giderir ve günahlarını da bağışlar.” (Tirmizî, Kıyamet: 23.)

4) “Yeryüzünde Allah’ın seyyah melekleri vardır; ümmetimin selâmlarını bana ulaştırırlar.” (Müstedrek, 2:456, no. 3576.)

“Ey Allah’ın Elçisi, sana selâm vermeyi anlıyoruz; peki, nasıl salât edeceğiz?” sorusuna karşılık ise, Peygamberimiz, namazların teşehhüdlerinde okumakta olduğumuz “Allahümme salli, Allahümme bârik” duâlarını öğretmiştir. (Buhârî, Tefsir 33:10; Tirmizî, Tefsir 33:23.)

Yorum Gönder

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *