midye clam resim
 Bazı müslümanlar midye yemenin günah, haram olduğunu, nedeninin ise midyenin adet olduğunu, adet gördüğünü söyleyerek açıklıyor. Peki midye yemenin haram ya da günah olup olmaması konusunun dinen hükmü nedir?

Midye Adet Olur mu ?


Midyeler,  bazı zamanlarda mevsimsel olarak, kabuklarının içinde bulunan organları (kas, bağırsak, ağız, ayak, mide, böbrek gibi) renk vb. değişikliklere uğrar. Bazen renksiz, bazen kahverengi, kırmızımsı yada turuncu olabilir. Özellikle, üreme döneminde, dişi midyeler pembe-turuncu, erkek midyeler beyaz renkte olan üreme hücrelerini suya bıraktıklarında, bu durumu gören insanlar midyenin adet olduğunu düşünmüş olabilirler. Sorgulamak da kimsenin aklına gelmemiştir. Oysa bu midyelerin döllenmesi ilkbahar ve sonbaharda  olmak üzere senede iki defa gerçekleşir.
Midyenin Günah Olmamasının Hükmü Nedir ?

Midye zararlıdır, ama günah değildir. Allah domuz etinin haram olduğunu söylemiştir. Ancak midye konusunda bunu söylemediği gibi, tam tersini söylemiştir. (Maide Suresi - 96. Ayet)

 Haram demek, her zaman  ve her ülkede Allah’ın yemeyi yasakladığı demektir. Allah’ın haram kıldığı yiyeceklerden çok az bile yenilse yine günahtır. Ayrıca dünyada nerede, hangi coğrafyada bulunduğunun da bir önemi yoktur.

 Dilleriniz yalana alışageldiğinden dolayı, Allah’a karşı yalan uydurmak için, “Şu helâldir”, “Şu haramdır” demeyin. Şüphesiz, Allah’a karşı yalan uyduranlar, kurtuluşa eremezler. “(16 nahl 114-116)

“De ki: “Bana vahyolunan Kur’an’da bir kimsenin yiyecekleri arasında leş, akıtılmış kan, domuz eti -ki o şüphesiz necistir- ya da Allah’tan başkası adına kesilmiş bir (murdar) hayvandan başka, haram kılınmış bir şey bulamıyorum. Fakat istismar etmeksizin ve zaruret ölçüsünü aşmaksızın kim bunlardan yeme zorunda kalırsa yiyebilir.” Şüphesiz Rabbin çok bağışlayandır, çok merhametlidir. “(6 enam 145)

“Haramlığı size okunanların (bildirilenlerin) dışında bütün hayvanlar size helâl kılındı.” (22 hac 30)

“Deniz avı yapmak ve onu yemek size helâl kılındı ki, hem size, hem de yolcu olanlarınıza faydalı olsun… Huzuruna varıp toplanacağınız Allah’dan korkun.” (5 maide 96)

Görüldüğü üzere, Allah yanlızca, 4 tane şeyi haram kılıyor. Deniz ürünlerini de helal kılıyor.

Özetle


 Midye adet olmaz. Adet olan hayvanın yenilmemesi de söz konusu değildir zaten. Midye yemeyi Allah haram kılmamıştır. Müslümanların takip ettiği mezhepler arasında bu konu hakkında farklılıklar görülebilir. Fakat en önemli husus Yüce Allah, Kuran'da deniz ürünlerini yediğinizde haram söz konusu değil demiştir. Midye sağlık açısından fazla yenildiğinde zararlı bir besindir,  yağlı, fast-food yiyecekler gibi. 

Bazı müslümanlar midye yemenin günah, haram olduğunu, nedeninin ise midyenin adet olduğunu, adet gördüğünü söyleyerek açıklıyor. Peki midye yemenin haram ya da günah olup olmaması konusunun dinen hükmü nedir?

Yorum Gönder

  1. bunu merak ediyordum teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Bir izmirli olarak içimi kemiriyordu.ALLAH RAZI OLSUN :)

    YanıtlaSil
  4. Cubbeli'nin videosuna tam tersi bir makale yazmişsiniz .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederiz. Midye yemek haram değildir. Videoda Cübbeli Ahmet Hocanında dediği gibi mezhepler arasında farklılık gösterebilir fakat ortak görüş "tarimen mekruh" olduğudur. Bu da şu demektir; Mİdye fazla yemek insan sağlığına zararlı etki yapar bu da müslümanlar için emanet vücuda kötülük etmek anlamıtaşıdığından küçük günah dediğimiz tahrimen mekruha girer. Sigara içmekte buna örnek gösterilir. Fakat "Günah" hükmünü direkt vermek bu konu için yanlış bir hükümdür.

      "Eğer size yasaklanan (günah)ların büyüklerinden kaçınırsanız, sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi güzel bir yere koyarız." (Nisa-31)

      Sil
  5. DÜZELTME
    Tahrimen veya tenzihen mekruh olan birşey günahtır, caiz değildir. Yalnızca hakkında kesin emir olmadığı için haram diyemiyoruz ve lakin hanefi mezhebi ictihadına göre caiz değildir ve yenilmesi günahtır.

    YanıtlaSil

Author Name

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *